onsdag den 23. marts 2016

Småkager

Glutenfri, sprøde småkager
Gluten-, mælke-, ægge- og nøddefri småkager

I anledning af påsken skulle Noa jo naturligvis også forkæles. Normalt får børn chokoladeæg i påsken, men da han ikke tåler chokolade måtte jeg tænke kreativt. Inde på Instagram så jeg nogle amerikanere lave påskesmåkager med glasur på og tænkte det måtte jeg da også prøve. Problemet er at Noa heller ikke tåler æg, så småkager med æggehvideglasur er ikke det nemmeste at lave.
Løsningen er noget lidt specielt. Æblemos til småkagerne og restvandet fra en dåse kikærter til glasuren. Mere herom længede nede på siden. Selve udstikkeren er blot en rund udstikker jeg har presset æggeformet. Bemærk at den ikke kan blive ordentlig rund igen, så brug en du ikke skal bruge som rund igen, eller find en der allerede er æggeformet.

Først til småkagerne. Det er lækre sprøde småkager, som er nemme at lave.

Ingredienser (ca 2 bradepander)
  • 250 g mælkefri fast margarine (AMA/FRI/Nutana) -ikke light
  • 225 g sukker
  • 80 g æblemos
  • 500 g Vitamille glutenfri melmix (fra Rema1000)
  • 1/4 tsk salt
  • 1,5 tsk vanillesukker

Fremgangsmåde:
  1. Rør sukker, vanillesukker, salt og margarine sammen
  2. Tilsæt æblemos og til sidst den glutenfri mel. Rør hurtigt sammen, evt med hænderne til dejen er samlet.
  3. Del dejen i 4 stykker og kom dem i dypfrostposer. Mas dem flade og læg dem i køleskabet i minimum 2 timer.
  4. Tag en poses ud af gangen og rul småkagedejen tynd mellem 2 stykker bagepapir.
  5. Udstik småkagerne og fjern det overskydende dej fra bagepapiret. Dejen er for blød til at flytte over på et rent bagepapir. Rest-dejen lægges tilbage i posen og kommes i køleskabet igen for at blive kølet ned.
  6. Bag i ovnen ved 200°C i 8-12 minutter indtil de er gyldne i kanten.
  7. Gør det samme med de 4 andre poser og brug til sidste resterne til flere småkager, indtil der ikke er mere dej.

Lad småkagerne køle helt af inden der kommer glasur på.

Aquafaba glasur:
Aquafaba er betegnelsen for det vand der lægger nede i en almindelig dåse  kikærter. Det er reelt bare vand og salt hvor kikærternes stivelse er trukket ud i vandet. Stivelsen fra kikærterne er ret specielt, og dette aquafaba kan bruges på ligefod med æggehvide til bl.a. marengs, flødeboller og lignende. Smagen er ret neutral så dem der ikke ved det vil ikke kunne smage at der er brugt aquafaba i stedet for æggehvide.

Ingredienser (mange småkager)
1 dåse kikærter
1 pk flormelis
Evt farve. Pastafarver virker bedst. De kan fås i Kop og Kande, samt Panduro hobby

Fremgangsmåde:
Hæld vandet fra kikærterne ned i en gryde og lad det koge lidt ind (kog 3-4 minutter)
Tag et par spsk aquafaba ned i en skål og tilsæt flormelis, og rør til rette konsistens.
Tilsæt farve og rør det helt ud.




Kikærtevand

Lav en kant af lidt tyk glasur og fyld op med lidt tyndere glasur
Lad det tørre helt inden du går videre (Tager 30-60 min)

Pynt som du vil



1 kommentar: