lørdag den 22. august 2015

Glutenfri donuts

Donuts
Glutenfri, mælkefri, nøddefri og veganske donuts


Jeg købte for et par måneder siden et donutjern i Lidl, da jeg tænkte at det måtte være nemt at finde opskrifter på donuts som Noa kunne tåle. Det er nemlig ikke ligefrem nemt at finde opskrifter på kager uden hvedemel, mælkeprodukter, æg og nødder, samt uden chokolade. Jeg tænkte derfor at udvalget måtte være større på opskrifter som Noa kunne tåle, da der må være mange amerikanske opskrifter jeg kunne bruge. Desværre var det ikke så nemt som jeg troede, men nu er det lykkedes.
Opskriften på donuts er fundet hos Copenhagen cakes, og tilpasset til allergikere. Opskrift på glaze er fundet på amerikanske hjememsider.
Opskriften her er til bageforme eller donutjern. Dvs at konsistensen ikke er til at friturestege de, da dejen er forholdsvis tyndt.

Ingredienser (6-8 store, 20-24 små)
  • 150 g glutenfri melblanding (lys melblanding)
  • 110 g sukker
  • 1,5 tsk bagepulver
  • ½ tsk salt
  • 1,2 dl Ris og soyadrik, eller lignende (Jeg bruger den fra Aldi)
  • 1 tsk citronsaft (Kan erstattes med ½ tsk æbleeddike)
  • NO EGG eller lignende svarende til 1 æg
  • 1,5 spsk flydende margarine.


Fremgangsmåde



Tænd ovnen på 220 °C (eller tænd donutjernet)
Sigt mel og bagepulver og salt sammen og tilføj sukker
I en anden skål blandes ris/soyadrik med citronsaft/æbleeddike
Pisk NO EGG skummende og tilføj til melblandingen sammen med ris/soyadrik og margarine.
Rør det hele ensartet.
Hæld i formene. Fyld kun halvt op da det hæver ret meget. Smør formene hvis ikke de har slip let belægning.
Bages nederst i ovnen i 5-8 minutter eller samme tid i donutjernet, afhængig af varme på jernet.

Lad dem køle af på en rist før de betrækkes med sukker, eller "glaze"

Man kan nu pynte dem med sukker, "glaze" eller bare glasur. Der er opskrifter på sukker og glaze nedenfor
Hvor flydende dejen er afhænger af melet og hvilken æg-erstatning
der bruges


Donutjern fra Lidl

Donuts inden der kommer sukker eller glaze på.


Donuts med sukker på
Donuts med glasur lavet af ris/soyamælk, flormelis samt pastafarve.
2 af dem er pyntet med kokos.
Pastafarve er meget koncentreret levnedsmiddelfarve.




Sukker pynt:

  • 2-3 spsk flydende margarine
  • Sukker i en skål der er lidt større end donuten.

Pensel de afkølede donuts med et tyndt lag margarine og vend dem derefter i sukkeret.


Chokolade glaze (lånt billede)

Chokolade "glaze":

  • 80 g mørk chpkolade uden spor af mælk og andre ting du ikke kan tåle
  • 1 spsk smagsneutral olie (flydende)
  • Evt pynt (kokosmel, sukkerpynt uden æg mm, glasur eller lignende.=

Smelt chokoladen og rør derefter olien i chokoladen til den bliver ensartet.
Dyp donuten halvt ned chokoladen og lad den dryppe af inden du sætter den tilbage på en tallerken.
Pynt donuten inden glazen når at tørre for meget.
Stil donuts i køleskabet i ca 30 minutter.


Citron glaze. (lånt billede)

Citron "glaze":
  • 2 spsk FRI margarine (eller anden mælkefri margarine)
  • Saft fra 2 citroner (eller anden smag)
  • 375 g flormelis
  • evt pynt (Chokolade, sukkerpynt uden æg mm, kandiserede blomster eller lignende.)

Smelt margarinen i en gryde ved lav varme og tilsæt herefter citronsaft og flormelis og rør indtil det er ensartet.
Skru ned på laveste blus og hæld glazen over donuten med en ske.
Pynt med kandiserede blomster eller lignende
Lad dem tørre på en plan overflade.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar